türkiye’de kumar yargı yetkisi ekşi 5

Gizli Soruşturmacı Görevlendirilmesi

(5) Karasal radyo yayınları için frekans planları esas alınarak yapılacak sıralama ihalesi sonucuna göre medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara radyo frekansı veya multipleks kapasitesi tahsis edilir. Sayısal televizyon frekans planı esas alınarak yapılacak sıralama ihalesi sonucuna göre medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara multipleks kapasitesi tahsis edilir. Yapılan tahsiste sunulacak yayın hizmetinin kapsama alanı, yayın türü ve kapasitenin yer alacağı multipleks belirtilir. Karasal yayın lisansı alan kuruluşlar en geç iki yıl içinde kendilerine tahsis edilen kanal, multipleks kapaparibahis veya frekansların tümünden yayına geçmek zorundadır. Birden fazla kişinin aralarında geçen konuşmaların, konuşmaya katılan kişilerin rızası olmaksızın dinlenmesi veya ses kaydına alınması suçtur ve iki aydan altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmayı gerektirir. Suçun bir diğer işleniş şekli ise, kişinin katıldığı aleni olmayan söyleşiyi, diğer konuşanların rızası olmamasına rağmen ses kaydına almasıdır. Bu halde de, kişinin kendi katıldığı konuşmayı, diğerlerinin rızası olmaksızın ses kaydına alması halinde altı aya kadar hapis veya adli para cezası verilmesi öngörülmüştür. Bir kimsenin bu şekilde elde ettiği bilgilerden yarar sağlaması veya başkasına vermesi halinde verilecek ceza artırılacaktır.

  • Tablo 6.1’inson kategorisinde, genel ve özel kültürel özellikler yer almaktadır.
  • Örneğin, bulgularımıza göre, sanığın kimlik tesbitiçoğunlukla bir gün içinde sonuçlandırılmakla birlikte, örneklememizin yüzdeonunda bu işlem 15 günün üzerinde, yüzde beşinde ise 35 günün üzerinde zamanalmıştır.

Ayrıca, kumardan elde edilen gelire el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir. Bir kimsenin kişilik haklarını ihlal edcek şekilde video, resim, haber, yorum vb. Içeriklerin internet ortamında paylaşılması halinde, kişilik hakkı ihlal edilen kişi içeriğin çıkarılmasını veya erişimin engellenmesini isteyebilir (5651 sayılı Kanun m.9/1). Kişilik haklarının ihlali, hukuken bireye karşı işlenen bir “haksız fiil” olarak kabul edilmektedir. Kişilik haklarına yapılan her saldırı bir haksız fiildir, ancak her haksız fiil suç teşkil etmez. Suç teşkil etmese bile internet yayını üzerinden yapılan her türlü kişilik hakkı ihlali nedeniyle erişimin engellenmesi kararı verilebilir. Örneğin, bir kimsenin çevresine zararlı ve kötü bir insan olduğu, borçlarını ödemediği, yalan söylediği şeklinde internet üzerinden yapılan bir yorum, kişilik haklarının açık bir şekilde ihlali niteliğinde olup hak ihlaline uğrayan kişi ilgili yorumun kaldırılması ve erişimin engellenmesi talebinde bulunabilir. (4) Üst Kurul üyeleri ve Kurum personeli, Kurumla ilgili gizlilik taşıyan bilgileri ve medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara ve yayın hizmeti yapan gerçek ve tüzel kişilere ait her türlü sırları, görevlerinden ayrılmış olsalar bile açıklayamaz, kendilerinin veya başkalarının menfaatine kullanamaz. (3) 25 inci maddeye uygun olarak yayın kayıtlarını bir yıl süreyle muhafaza etmeyen veya Üst Kurulca ya da Cumhuriyet başsavcılığınca istenmesine rağmen, süresi içerisinde ve aslına uygun olarak teslim etmeyen özel medya hizmet sağlayıcı kuruluş sorumlu müdürü bin günden beşbin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır. İnternet hizmeti, otomatlar aracılığı ile sunulduğu için bu ödeme yapılmaksızın internet hizmetinden yararlanılması “karşılıksız yararlanma” suçunu oluşturur.

Buna göre, ceza yargılaması usulüne veya infaza ilişkin bir yasa yürürlüğe girdiğinde bu yeni yasanın, eski yasaya göre daha lehe veya aleyhe olup olmadığı incelenmeden derhal uygulama alanı bulacaktır. Gizli soruşturmacı görevlendirilmesi tedbirinin uygulanması açısından herhangi bir süre sınırlaması yoktur. Soruşturmacı, faaliyetlerini izlemekle görevlendirildiği örgütsel veya bireysel suça ilişkin her türlü araştırmada bulunmak ve işlenen suçlarla ilgili delilleri toplamakla yükümlüdür (CMK m.139/4). Gizli soruşturmacı; gerektiğinde örgüte veya ortama sızmak, gözetlemek, izlemek, örgüte ilişkin her türlü araştırmada bulunmak ve suçlarla ilgili diğer delil, iz, eser ve emareleri toplamakla yükümlüdür. Hâkim, soruşturmacının uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti bakımından kamuya açık yerlerde ve işyerlerinde delil toplamak amacıyla ses veya görüntü kaydı yapmasına izin verebilir (TCK m.188/4). (2) Açıklamada bulunmaktan kaçınması veya gerçeğe aykırı beyanda bulunması dolayısıyla kimliği belirlenemeyen kişi tutularak durumdan derhal Cumhuriyet savcısı haberdar edilir. Bu kişi, kimliği açık bir şekilde anlaşılıncaya kadar gözaltına alınır ve gerekirse tutuklanır. Gözaltına ve tutuklamaya karar verme yetkisi ve usulü bakımından Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uygulanır. (1) Mahkemenin verdiği son karara karşı, Ceza Muhakemesi Kanununa göre itiraz edilebilir. Bu itiraz, kararın tebliği tarihten itibaren en geç yedi gün içinde yapılır.

Aynı şekilde, gerçekten iyi yetiştirilmiş ve gerekli bütün bilgive becerilerle donatılmış  bir kollukgücü de, hem insan hakları açısından sık sık dile getirilen şikâyetlerinazalması, hem de CAS’nin arzulanan etkinlikte çalışması için bir güvence teşkiledecektir. Ancak, bu önerileri gerçekleştirmek için sanıyoruz ki, büyükaraştırmalara gerek yoktur. Aynı şekilde, polis, hâkim ve savcı kadrolarınınartırılması ve bu mesleklerin cazip hale getirilmesi, gibi önlemleride çokönemli buluyoruz. Fakat tekrarlamak gerekirse, biz burada kendi araştırmamızadayanarak yaptığımız saptamalar ışığında ve nispeten kısa vadeli çözüm veiyileştirmeler üzerinde durduk. Gerçek çözüm ise, hiç kuşkusuz, kısa ve uzunvadeli bütün önerileri bünyesinde toplayan bir reform programının en kısa süredeyürürlüğe konmasında yatmaktadır. Tablo 6.1’e gözattığımızda, örneğin bir davanın süresi söz konusu olduğunda, bu süreyietkileyen etmenlerin neler olabileceğini görüyoruz.

Savcılık toplanan delilleri suç şüphesine yönelik yeterli olmadığını düşünürse takipsizlik kararı vermesi gerekir. Bu mahkemeler suçun niteliğine ve suç işleyenin sıfatına istinaden bu adları alır. Ceza davası açılmadan önce soruşturma aşamasında Sulh Ceza Hakimliği görev alır. (2) Sıralama ihalesinde karasal sayısal televizyon multipleks kapasitesi tahsisine hak kazanan kuruluşlardan bir bölümüne, ihaledeki sıraları ve analog kanal kapasitesi dikkate alınarak en fazla iki yıl süreyle karasal sayısal yayının yanı sıra analog televizyon yayını yapmalarına da imkân tanınır. Tahsisi müteakip en geç iki yıllık süre sonunda analog karasal televizyon yayınları ülke genelinde tümüyle sonlandırılır ve analog karasal televizyon yayınları durdurulur. Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu da kendisine yapılan tahsisler çerçevesinde ve Üst Kurulca verilen süre içinde karasal radyo ve televizyon yayınlarını eski kullandığı kanal ve frekanslardan tahsis edilen kanal, multipleks kapasitesi ve frekanslara taşır. (10) Üst Kurul personelinin görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri iddia edilen suçlara ilişkin soruşturmalar, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanuna göre yapılır ve bunlar hakkında soruşturma izni Başkan tarafından verilir. H) Medya hizmet sağlayıcılarının sunduğu yayın hizmetlerinde ve platform, multipleks, altyapı işletmecileri ile verici tesis ve işletim şirketinin sunduğu hizmetlerde bu Kanuna ve ilgili diğer mevzuata aykırılık tespit edilmesi veya yayın lisansı şartlarına uyulmaması hâlinde gerekli müeyyideleri uygulamak. (3) Üst Kurul üyelerinin seçimi, adayların belirlenerek ilânından sonra on gün içinde yapılır. Siyasî parti grupları tarafından gösterilen adaylar için ayrı ayrı listeler hâlinde birleşik oy pusulası düzenlenir.

(4) Mahkeme, başvuruda bulunan kişilere cevap dilekçesinin bir örneğini tebliğ eder; talep üzerine veya re’sen tarafları çağırarak belli bir gün ve saatte dinleyebilir. Dinleme için belirlenen günle tebligatın yapılacağı gün arasında en az bir haftalık zaman olmasına dikkat edilir. Mazeretsiz olarak hazır bulunmama, yokluklarında karar verilmesine engel değildir. (1) Cumhuriyet savcısı, kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde bir kabahat dolayısıyla idarî yaptırım kararı vermeye yetkilidir. (5) İdarî para cezası tamamen tahsil edildikten itibaren en geç bir ay içinde durum, ilgili kamu kurum ve kuruluşuna bildirilir. Son zamanlarda ise özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kamu kurumlarına yapılan başvurularda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz sonuçlanması sebebiyle bir çok kişinin başvurusu reddedilmekten veya sözleşmesi bu nedenle feshedilmektedir.

6698 Sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanun’un ilgili maddesine uygun olarak, kişisel veri güvenliğinizin sağlanması için hukuka aykırı olarak işlenmelerini ve erişilmelerini önlemek ve muhafazalarının sağlamak amacıyla gerekli teknik ve idari tedbirler Veri Sorumlusu olarak tarafımızca alınmaktadır. Kumar Oynamaya yer ve imkan sağlama suçu ile ilgili olarak, işlendiği yerdeki Asliye Ceza Mahkemesi ilgili ve yetkilidir. Bu mahkeme, suçların soruşturulması, yargılanması ve karar verilmesi için görevlidir. Suçun işlendiği yer, suçun işlenmesinin belirlendiği coğrafi konumu ifade eder. Maddesi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (BTK) internet sitesi erişim engelleme yetkisi verir. Bu yetki, yasa dışı içerik veya faaliyetlerin tespit edilmesi durumunda kullanılır. BTK, yasal süreçleri takip ederek, mahkeme kararlarına dayanarak veya kendi incelemeleri sonucunda internet sitelerine erişim engelleme kararı alabilir. Eğer bir suç 10 yıldan fazla ceza alması gerekiyorsa dava ağır ceza mahkemesine taşınmaktadır. Asliye ceza makemeleri sonucunda 10 yıla kadar hapis cezası verilebilecek olan cezalara bakmaktadır. Bu duruma göre ise bir mahkemede en fazla 10 yıl süre ile ceza vermektedir. Bu mahkemeler, genellikle çeşitli suçları ele alabilir, ancak ciddi suçlara ilişkin davaların büyük çoğunluğunu ele alırlar.